Sähkötupakka – Sähköinen rööki

Syy sille kohtalolle, miksi onkin näin sähkötupakka onkin sikäli tehokas lopettamisen väline, on varmasti tämä: Sähkötupakka muistuttaa tupakkaa, vaikuttaa kurkussa jopa vastaavalta kuten rööki sekä mahdollistaa nikotiinin käytön. Tyypillinen akun kapasiteetti onkin 300-400 mAh, vain myöskin 800-900 mAh akkuja on paljon saatavilla juurikin esimerkiksi Eräs teoriani on, jotta nesteessä käytetty mauste, mulla mentholi, ei täsyin höyrysty vain palaa. Onko tosiaankin sikäli, niin että sähkötupakka onkin valtiovallan täten lainsäätäjien ja terveysviranomaisten mielestä vaarillisempaa kuin perinteinen tupakointi? Vai voisiko kyse olla eturistiriidasta valtion verotulojen alentumisen pelossa? Tupakointi ruokkii Suomen valtion budjettia kuitenkin vuositasolla.

Ajankohtaisessa kakkosessa oli asiaa sähkötupakasta hiljattain. Samaa ainetta käytetään laajalti esim. kosmetiikan valmistuksessa ja kyseessä on melko laajasti tutkittu ainesosa. sähkötupakkatuotteita markkinoivat tahot esittävät, jotta sähkötupakka onkin tehokas apuväline tupakoinnin lopettamiseen. Hyvä tekniikka polttamiseen onkin kohtuullisen pitkä mutta ainakin tasainen imaisu.

Englannin kieliset termit ovat atomizer (koteloitu lämmitysvastus), cartridge (pumpulia sisältävä säiliö, mihin nestemmäinen aine onkin imeytetty, liitetään höyrystimeen niin, niin että pumpuli koskettaa vastusta) sekä tank täten säiliö. Apteekit joutuivat hiljattain tunnustamaan sen tosi asian joka usea jo tiesivät, täten apteekin nikotiini korvaushoidot eivät oo niin tehokkaita kuten jota heidän onkin annettu ymmärtää olevan.

Onko sähkötupakka turvallinen?

Nikotiinineste on hieman enemmän siirappimaista kuten vesi, eli tämä ei imeydy täysin yhtä voimakkaasti paperiinkaan. Sähkötupakan päässä onkin pieni LED-valo jonka syttyy palamaan joka kerta sisäänhengittäessä kessua. Mikäli mausteisuuden osa pienenee sekoitettaessa, tukkii tämä olemassaolevan informaation mukaan hitaammin höyrystintä. Sähkötupakan esiaste suunniteltiin jo vuonna 1963, tällöin Herbert A. Ne ovatkin todennäköisesti kauempana tähtäimellä väliinputoajia, mutta säädettävän jännitteen akkurungot ovat halventuneet jo niin paljon, niin että heitä on järkevämpi käyttää.
Sähkötupakasta kuuluu imaista pidempiä ja rauhallisempia henkosia kuten tavallisesta syöpäkääryleistä vain muuten käyttäminen on aivan samanlaista. Normaaliin tapaan patteri vähenee käytön yhteydessä, vaan yleistä käyttöikää akulle onkin ikävä määrittää. 2-4 sekuntia tuntuu monesti olevan aivan hyvä aika. Vaihdoin sähkötupakkaan kolme vuotta silloin ja mutta tiellä olen pysynyt.

Tupakkamallista riippuen tupakassa on joko manuaalinen tai automaattinen käynnistyminen. Vaikka lisätutkimuksia sähkötupakan terveydellisistä vaikutuksista tarvitaan, sähkötupakointi onkin vähemmän haitallista kuten tavallinen tupakointi, kirjoittaa University of California:n sekä Boston University School of Medicine:n laatima tutkimus.

Comments are disabled